mand søger mand I Hammel Turite gerų norų? Kviečiame savanoriauti!

Juodieji serbentai saugo nuo silpnaprotystės

Arunas | rugsėjo 5, 2006

Komponentai, esantys juoduosiuose serbentuose, gali apsaugoti nuo Alzhaimerio ligos vystymosi, praneša Naujosios Zelandijos mokslininkai iš Sodų ir maisto tyrimų instituto (Horticulture and Food Research Institute).

Žurnalas „Journal of the Science of Food and Agriculture“ publikavo tyrimus, rodančius teigiamą uogų: juodųjų serbentų, aviečių ir gervuogių efektą.

Daugelis liguistų būsenų (chroniškos ligos, stresas, radiacijos poveikis, senėjimas ir kt.) pasireiškia kartu su padidėjusiu laisvųjų radikalų (nepilno deguonies atsistatymo proceso produkto) kiekiu organizme. Jų perteklius oksiduoja lipidus, sudarančius ląstelės membranos pagrindą, todėl vystosi membranų funkcijų pažeidimas, silpsta sveikata, organizmas nesavalaikiai sensta.

Alzhaimerio liga atsiranda degeneruojant nervinėms ląstelėms (neuronams) ir susijusi su progresuojančiu intelekto mažėjimu. Svarbiu Alzhaimerio ligos patologiniu mechanizmu yra oksidacinių procesų sustiprėjimas.

Organizmas turi antioksidacinės apsaugos sistemą, kuri veikia nuo gimimo, o laikui bėgant silpsta. Papildomą apsaugą galima gauti su maisto produktais, turinčiais apsauginius komponentus.

Uogos, įskaitant juoduosius serbentus ir aviečių-gervuogių hibridą, turi natūralių antioksidantų. Jiems priklauso anticianinas – pigmentas, nudažantis uogas ir vaisius mėlyna ir raudona spalva ir polifenoliai, kurie esti raudoname vyne ir šokolade. Tyrimo autorius Dilip Hoš (Dilip Ghosh) tyrė šiuos komponentus naudodamas žmogaus smegenų vėžines ląsteles.

Naujosios Zelandijos mokslininkams pavyko įrodyti anticianino ir polifenolių galimybes apsaugoti ląsteles nuo oksidacijos, kuri eksperimento metu buvo pasiekiama į ląstelių kultūrą įvedant vandenilio peroksido.

Antioksidacinė apsauga pajėgi užtikrinti nepalankių mutacijų dažnį, o tai savo ruožtu – nuo senėjimo ligų, mano tyrėjai.

Apsauginis antioksidantų efektas gali būti įrodomas klinikiniais tyrimais, mano Naujosios Zelandijos mokslininkai. Tikėtina, kad antioksidantai, esantys uogose, gali sustabdyti ar nutolinti ligų pradžią. Tačiau, jau prasidėjus Alzhaimerio ligai uogos nepadės, tvirtina Dilip Choš.

Neurologai iš britų Alzhaimerio draugijos (Alzheimer’s Society) ne tokie optimistiški ir perspėja apie tai, kad eksperimento rezultatai su ląstelių kultūra negali būti besąlygiškai taikomi neuronams, ypač esantiems smegenyse.

www.medportal.ru

0
0

Komentarai

Parašykite komentarą