Contex condoms
Navigacija

Prostatito klubas
Specialistų konsultacijos
Pranešimai forumuose
Viešas balsavimas
Kokius straipsnius skaitote internete?

Psichologija

Kultūra/Menas

Sveikata

Mokslas

Žymūs žmonės

Kriminalai /Skandalai

Domina visos išvardintos temos

Kita

Pasigailėkite pilvo
Parašė Arunas rugsėjo 22 2006 09:56:37· 0 Komentarai · 24681 Skaityta · Spausdinti

Images: pilvas.jpgKaip dažnai mūsų dietos sukelia chroniškų ligų paūmėjimus! Čia jau ne iki dietos — skausmas nenurimsta, tabletės tampa įprastos ant pietų stalo, o kišenėje talonėlis pas gastroenterologą. Mes nesiūlome gydytis patiems, bet esam įsitikinę – jums padės dieta!

Net ta, kuri atvedė prie apgailėtinos būklės, o gydomoji, sukurta specialistų, konkrečiam susirgimui gydyti. Tokių dietų laikytis reikia griežtai, rimtai į jas žiūrėti – ir tuomet liga pasitrauks ilgam.

Mityba, skirta sergantiems žmonėms, tam tikrai ligai gydyti vadinama gydomoji dieta. Jos tikslas kartu su vaistais padėti pasveikti arba sulėtinti ligą. Esant pilvo ligoms dieta yra pagrindinis gydymo būdas, jos reikšmė didžiausia.

BENDRI DIETINĖS MITYBOS PRINCIPAI
Principai bendri visoms dietoms.

Mityba turi būti reguliari. Dieta duos rezultatų, jei maistas bus vartojamas kasdien tuo pačiu metu, be to valgyti reikia po nedaug.

Produktai turi būti šviežus ir kokybiški. Sergančio organizmas yra nusilpęs, todėl neverta dar labiau rizikuoti esant apsinuodijimo galimybei.

Dietai skirtas maistas turi būti ruošiamas atidžiai. Pageidautina, kad jis būtų skanus. Valgius reikia valgyti iškarto po paruošimo – maisto pakartotinis pašildymas esant dietai negalimas.

Mitybos atmosfera turi būti maloni. Triukšmingi pokalbiai, ginčai, televizoriaus triukšmas ar skaitymas valgio metu negalimas.

Reikia suprasti skirtos dietos reikšmę. Pradžioje, siekiant išvengti pagundos paragauti draudžiamo maisto, rekomenduojama nesėdėti prie vieno stalo su tais, kurie nesilaiko dietos. Kad suprastume dietos svarbą, būtina žinoti kokie pokyčiai vyksta pilve esant susirgimui. Ūmus gastritas

Nepriklausomai nuo maisto, sukėlusio priepuolį, esant ūmiam gastritui būtina maksimaliai nuraminti sudirgintą pilvo gleivinę. Toliau maistas turi palaipsniui atstatyti normalią jos veiklą.

Pirmoje, nemaloniausioje stadijoje galioja principas – „badas ir ramybė“. Vartoti galima tik šiltus skysčius – pasaldintą arbatą ar virintą vandenį. Kuomet stiprus skausmas ir nemalonūs pojūčiai išnyks, po truputį pradėkite valgyti džiūvėsėlius, nedidelį kiekį neriebaus sultinio su manų koše ar ryžiais, tirštas kruopų sriubas.

Jei šis maistas gerai virškinamas, galima grįžti prie normalaus meniu, tačiau atsimenant apie buvusią ligą, reiktų vengti sunkiai virškinamo ar dirginančio maisto: riebios mėsos ir žuvies, rūkytų gaminių, konservų, padažų, šviežių duonos ir pyrago gaminių, kepto maisto, virtų kopūstų, mandarinų, alkoholio. Jei grįžus prie įprastinio maisto situacija pablogėtų, vėl laikykitės griežtos dietos.

CHRONIŠKAS GASTRTITAS

Nežiūrint, kad liga nuolatinė, organizmas turi gauti pakankamą maistinių medžiagų kiekį. Maistas turi būti paruoštas taip, kad nedirgintų skrandžio gleivinės ir ilgą laiką neužsilaikytų skrandyje.

Esant chroniškam gastritui labai svarbu valgyti ne mažiau nei 5 kartus per parą. Be to, didelę reikšmę turi temperatūra: valgis turi būti ne per karštas ir nešaltas.

Iš raciono išbraukiami alkoholiniai gėrimai, stipri arbata ir kava, o taipogi daug cukraus turintys produktai (sausainiai, džemai, marmeladai, šokoladas, saldainiai, tortai). Nereiktų vartoti daug ląstelienos turinčio maisto: stambiai maltų kruopų, sausų ankštinių, kopūstų, šviežių daržovių, duonos, nes nuo jų pučia pilvą. Nerekomenduojami ir miltiniai patiekalai: makaronai, virtinukai, blyneliai. Draudžiamas keptas maistas, aštrūs ir kieti sūriai. Iš riebalų galima vartoti tik grietinėlę ir rafinuotą augalinį aliejų.

Galima į racioną įtraukti visų rūšių neriebią mėsą. Esant trofiniam ir hipertrofiniam gastritui be minėtų principų svarbūs papildomi niuansai.

ATROFINIS GASTRITAS

Atrofinis gastritas – tai gastritas su sumažėjusiu rūgštingumu. Pagrindinis uždavinys šiuo atveju – sekrecijos stimuliavimas. Rekomenduojami patiekalai su rišliu ,bet neaštriu kvapu ir skoniu, rūgštūs, rauginti, su neaštriais prieskoniais(lauro lapai, pipirai, mairūnai, krapai, petražolės, salierai), skatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimą. Druskos reiktų vartoti truputi daugiau nei įprastai.

Skysčių kiekį reiktų sumažinti, ypač iki ir valgant maistą. Tai reikalinga, kad nesitemptų skrandis ir nebūtų atskiedžiamos jo sultys.

Racione turi būti virtos, troškintos, keptos orkaitėje daržovės, šviežių daržovių sultys (morkų, pomidorų, raugintų kopūstų). Salotų vertėtų vengti. Minkštus vaisius galima valgyti šviežius, obuolius geriau kepti. Slyvos ir kiti vaisiai, turinys daug ląstelienos, bei džiovinti vaisiai draudžiami. Leidžiami kompotai, žėlė su nedideliu cukraus kiekiu. Galima valgyti rupią duoną, džiūvėsius, biskvitus, birios tešlos sausainius.

Kiaušinius galima valgyti paruoštus kaip kiaušinienę ar omletą ant garų, o taip pat minkštai virtus ir virtus be lukšto. Kietai virtų kiaušinių reiktų atsisakyti. Iš pieno produktų rekomenduojama varškė, kefyras. Esant šiai dietai maisto nereikia smulkinti. Maisto konsistencija turi būti tokia, kad būtų galima jį ilgai kramtyti (30 sekundžių kiekvieną kąsnį).

Pavyzdinis meniu:
Pusryčiai1: arbata su citrina, sumuštinis su sviestu, varškė.
Pusryčiai 2: sumuštinis su silke, daržovių sultys.
Pietūs: sultinys su kiaušiniu, kepsnys, bulvės, salotos, žėlė;
Vakarienė: omletas su špinatais, keptas obuolys.

HIPERTROFINIS GASTRITAS

Hipertrofinis gastritas – gastritas su padidintu rūgštingumu – reikalauja dietos, kurios pagrindą sudaro produktai neskatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimo arba jas neutralizuojantys. Patiekalai turi būti parinkti taip, kad išvengtumėte mechaninio, cheminio ar šiluminio sudirginimo. O tai reiškia, kad jie turi būti susmulkinti ir nereikalaujantys ilgo kramtymo.

Draudžiami mėsos, grybų, žuvies sultiniai, tokie prieskoniai kaip pipirai, lauro lapai, sultinio kubeliai, actas ir kt. Druskos vartojimas turi būti apribotas. Sriubos gaminamos vandens ar daržovių nuoviro pagrindu, padardinamos grietinėle ar tryniu.
Ant stalo maistas patiekiamas šiltas (55-60 °С).

Draudžiami patiekalai iš mėsos, žuvies, naminių paukščių ir daržovių, troškintų savo sultyse. Iš pieno produktų geriausiai tinka grietinėlė, šviežia nesūdyta varškė, o kefyras ir jogurtas nerekomenduojamas. Verta apriboti cukraus ir medaus vartojimą – jie gali sukelti rėmens uždegimą. Šios dietos patiekalai neturi turėti ryškiai išreikšto skonio, kvapo, spalvos. Ir tai suprantama, nes vien tik gražaus patiekalo vaizdas ir kvapas aktyvizuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Pavyzdinis meniu:
Pusryčiai: nestipri, nesaldi arbata su pienu, duona su sviestu, du minkštai virti kiaušiniai.
II pusryčiai; bandelė, sviestas, varškė.
Pietūs: daržovių nuoviras, mėsos kukuliai, bulvių košė, pertrintas kompotas.
Vakarienė: žuvies pudingas, bulvių košė, keptas obuolys.

OPA

Šio susirgimo gydymas reikalauja sistemiško požiūrio ir dieta vaidina ne paskutinį vaidmenį. Ją sudaro patiekalai neskatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimo. Be to, valgyti reikia dažnai ir po nedaug.

Esant skrandžio opai taikomos dietos, kur griežtai nurodoma, kokia tvarka reikia valgyti maistą. Iš pradžių maistas būna skystas ar labai susmulkintas, vėliau perleistas per mėsmalę. Tinka rūgpienis, patiekalai iš kiaušinių ir varškės, virta mėsa, mėsos ir žuvies kukuliai paruošti ant garų, sviestas, cukrus, medus, košės, pudingai, kisielius. Vitaminai ir mineralai į organizmą patenka kartu su vaisių ir daržovių sultimis.

Tokią dietą turi skirti ir kontroliuoti gydytojas, o pacientas privalo jos laikytis. Tik tokiu atveju galima tikėtis pasveikimo.Po pasveikimo būtina laikytis dviejų savaičių dietos iš pradžių kas pusmetį, vėliau- kartą per metus dar 2-3 metus iš eilės.

Skrandžio susirgimų gydymas reikalauja disciplinos. Bet yra ir patrauklių pusių – laikydamiesi dietos jūs galite normalizuoti svorį, įprasti teisingai ir racionaliai maitintis, o tai jums tikrai pravers.


www.medicus.ru

Komentarai
Komentarų neparašyta.
Rašyti komentarą
Prisijunkite, norėdami parašyti komentarą.
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungti arba prisiregistruoti.

Nuostabu! Nuostabu! 100% [1 Balsas]
Labai gerai Labai gerai 0% [Nėra balsų]
Gerai Gerai 0% [Nėra balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
Prisijungti
Vartotojas

Slaptažodis




Dar ne narys?
Registruokis!

Pamiršai slaptažodį?
Paklausk!


Paremk svetainę
Paremti svetainę galite siųsdami SMS žinutę:
  • Lietuvoje su tekstu TXT ATSIMINK numeriu 1337 (1 LTL)
  • Didžiojoje Brintanijoje FOR ATSIMINK numeriu 60999 (1 GBP)
  • Airijoje PTW ATSIMINK numeriu 57802 (2 EUR)
  • Norvegijoje TXT ATSIMINK numeriu 2201 (15 NOK)


  • Partneriai ir draugai
    Images: 3.gif

    Images: 3.gif


    Žvakutės
    Kviečiame visus, kurie neabejingi, pagerbkime mirusius nuo AIDS:
    Uždekime kiekvienas simbolinę žvakę!

    (International AIDS Candlelight Memorial)